Skip to main content

Kdo si hraje nezlobí, alebo ako si vychovať hráča.


Ak radi hráte spoločenské hry, nie je nad to, vychovať si doma malého hráča parťáka... Spoločenské hry nerozvíjajú u detí len jemnú motoriku. Spoločenské hry sú prostriedok učenia sa mnohých schopností a zručností, osvojovania si princípov správania sa či férovej hry, je to čas zbližovania sa rodičov s deťmi (a naopak), ale aj súrodencov medzi sebou. V tomto článku o tom píšem viac.

Zároveň ponúkajú zábavu pre rodiny, učia deti medzi sebou vychádzať v kolektíve a sú skvelým spestrením dní, kedy by ste ani psa nevyhnali (aj keď von treba chodiť takmer za každého počasia), alebo keď sa prihlási choroba (keď už sa nedá celý deň len ležať). Spoločenské hry v dnešnej dobe už nie sú iba Dostihy a sázky, Monopoly, pexeso a čierny Peter a na trhu je obrovské množstvo hier pre rôzne vekové skupiny, z rôznych oblastí a ako platí pri knihách, že každý miluje knihy, a ak nie, ešte nenašiel tie správne pre seba, to isté platí aj pri hrách.

Rada by som na začiatok povedala, že hry ktoré budem spomínať sú podľa môjho názoru výborné a máme s nimi skúsenosti (či už ich máme doma, alebo sme ich skúsili v herni, prípadne mám o nich napozerané nejedno video), no určite sa to nedá brať univerzálne. Každé dieťa je iné a pri výbere správnej hry je potrebné dieťa poznať, inak človek môže trafiť totálne vedľa. Je dobré poznať napríklad záujmy dieťaťa, jeho schopnosti, v čom je dobré, v čom slabšie a rozhodnúť sa, čo chcete od hry. Či iba čas spolu kedy vám je príjemne, alebo dieťa v nejakej činnosti a schopnosti podpororovať až trénovať.

Už vo veku okolo roka, roka a pol, kedy dieťa dokáže sedieť, loziť, prípadne chodiť, môžete siahnuť po spoločenských hrách, ktoré deti rozvíjajú. A nielen spoločenské hry ponúkajú deťom zážitok z hrania a pripravujú ich na naozajstný hráčsky svet. Všetko okolo nás sa dá použiť a teda pri najmenších to rozhodne ešte nemusia byť hry ako také...

Pri najmladších hráčoch

teda budúcich hráčoch ide o osvojovanie si rôznych mechaník hier. Môže začať drevenými kockami, a keď už postaví najvyššiu vežičku a po 38x ju so smiechom zbúra, môže začať triediť kocky podľa farby alebo tvaru. Ak sú na kockách obrázky, môže si zahrať jednoduchú priraďovaciu hru, alebo môžete zmiešať kocky z rôznych stavebníc a môže ich triediť. A áno, rovnako dobre poslúži aj fazuľa rôznych tvarov a farieb. Používajte aj paličky, kamienky, gaštany či šišky. Obaly zo sladkostí alebo akékoľvek iné, postrihajte na menšie "smeti" a zamiešajte do paličiek, listov a kamienkov. Úloha pre drobca je vyčistiť lúku od smetí. Aj toto je príprava na budúcu naozajstnú hru a dieťa sa pri tom učí niečo o ekológii, trénuje si úchopy a jemnú motoriku, priraďovanie, oddeľovanie a iné... Ak to všetko postavíte na vyvýšené miesto, pri ktorom dieťa stojí a priestor pre smeti určíte o meter - dva ďalej, je to aj tréning hrubej motoriky.

Od takýchto "jednoduchých" hier môžete prejsť k veľkým, napríklad dreveným alebo kartónovým (odolným) pexesám. Univerzálna téma sú zvieratká. My sme ľúbili drevené pexeso od Ježko Bežko, ale neviem či sa ešte predáva.

Pri hre je vhodné všetko popisovať, ale pozor na zahltenie, hrať by ste mali len ak je dieťa dobre naladené a kým nie je unavené. No a podobne ako pri knihách, všetko by malo mať na dosah a na dohľad počas dňa, aby malo možnosť si aktivitu samé zvoliť.

Keď už ste začali s pexesom a dieťa má okolo dvoch rokov

opäť môžete hru troška zmeniť. Dieťa si vezme dve rôzne pexesové kartičky, vy máte ostatné ale len po jednom z párov. Dieťa musí tieto kartičky držať tak, aby ste ich nevideli - je to nácvik na kartové hry a učí sa udržať tajomstvo. Vy vykladáte postupne karty a snažíte sa trafiť tie, čo má na ruke. Môžete hrať s menším počtom, aby hra bola rýchla.

V tomto veku už prichádzajú k slovu klasiky ako človeče (kocka s obrázkami), spomínané pexeso, puzzle, rebríky a hady, no zároveň je tu už široká paleta hier, kotré ponúkajú oveľa viac zábavy.

Od dvoch rokov deti zvládajú náročnejšie operácie, sú schopné udržať pár kariet, alebo im môžete pomôcť držiakom na karty, ktorý im hru uľahčí, či vybrať iné ako kartové hry a podporiť ich záujem o hru.

Skladajte Puzzle, pre deti je to super skúsenosť a pri hrách pomôže schopnosť priraďovať, otáčať, spájať a tvoriť obraz. Krásne a kvalitné puzzle majú napríklad Janod.

Hrajte jednoduché Domino. To od Little Dutch je prekrásne a dá sa použiť aj pri hre priraď správny zadoček :). Djeco má tiež pekné zvieratkové domino.

Skvelé hry pre tento vek ponúka JanodDjeco a HabaV podstate nemáte možnosť vybrať zle, pretože tieto hry sú krásne, jednoduché, zábavné a deti ich milujú.

Od Haby spomeniem Mňam mňam Brumík, od Djeco Bisous Dodo alebo Pusu na dobrú noc a spať, ale aj Little action a jej podobné aktívne či balančné hry... a od Janod ich nádherné puzzle. Hry od Janod by som zaradila až okolo 2,5 až 3 rokov.

Všeobecne je dobré stiredať v každom veku hry kooperatívne a kompetitívne. Kooperatívne hry podporujú spoluprácu, hráte všetci spolu a snažíte sa dosiahnuť nejaký cieľ (spravidla poraziť "nepriateľa"). Kompetitívne hry sú tie, kde hráte proti sebe, učia deti zvládať emócie pri prehre, tešiť sa z výhry súpera a pracovať pri prehre s vlastnými emóciami.

---------------------------------------------------------

OZNAČENIE HIER PODĽA VEKU dôležitá vsuvka pre nováčikov vo svete hier

V sekcii 2+ nájdete množstvo hier, no tá najzákladnejšia a deťmi veľmi obľúbená, je OVOCNÝ SAD, alebo aj Môj prvý ovocný sad. Deti majú rady rôzne hry na rôzne témy, no táto hra je taká univerzálna záležitosť ako človeče. Ľahká herná mechanika je lákavá a kooperačný druh hry je pre deti v tomto veku dôležitejší, ako súťaž. O čo v hre ide? Hráte proti havranovi, to je váš spoločný "nepriateľ". Vy musíte obrať ovocie zo stromov skôr, ako havran príde do sadu a zje ho. V hre Môj prvý ovocný sad nájdete veľké drevené ovocie, ktoré najmladším zjednoduší úchop a hra je tak lákavejšia. Ostatné verzie sú mechanikou hry veľmi podobné, ale majú menšie ovocie a sú vhodné pre väčšie deti. Túto hru si s obľubou zahrá aj strašie dieťa so svojim mladším súrodencom.

Podobne jednoduchá hra sú Príšerky zo skrine kde síce krabica deklaruje 3+, no teraz je dôležité povedať si niečo o číslach a odporúčaniach na krabiciach hier. Ak je na krabici napísané 3+ znamená to, že sa jedná o jednoduchú hru, ktorú zvládajú aj menšie deti, herná mechanika je jednoduchá a rodič pomáha dieťaťu prejsť hrou, alebo hrá s ním. Tieto hry bývajú často kooperatívne, teda všetci hráči pracujú na spoločnom cieli a na konci hry sú všetci víťaz alebo porazený.

Ak je na hre napísané 5+ spravidla túto hru s prehľadom zvláda aj mladšie dieťa, obzvlášť ak už má za sebou iné hry a nie je úplný nováčik v hráčskom svete. A podobne je to aj pri označení 6+

Zrada prichádza pri označení 7+ pretože niektoré hry sú takto označené preto, že v nich treba mať určité schopnosti ako poznať písmenká alebo vedieť počítať napr do 20. No nie vždy je to tak a preto je vhodné pokúsiť sa nájsť si na YouTube návod k danej hre a pozrieť si ako sa hrá. 

Potom sa môžete rozhodnúť, či ju vaše dieťa zvládne a či ho bude baviť. Niektoré deti už v predškolskom veku zvládajú  aj niektoré hry 7+ či 8+. Takže orientovať sa iba podľa čísla na krabici môže priniesť sklamanie.

8+ označuje hry, pri ktorých už treba alebo vedieť čítať, alebo sú zložitejšie svojou hernou mechanikou. Tieto hry môžu byť aj pomerne jednoduché, ale vyžadujú, aby hráči vedeli čítať, alebo sú bez textov, ale herná mechanika je pre mladších hráčov náročná. V tomto prípade si viete aj takúto hru zahrať, ak okrešete a upravíte pravidlá. Spravidla tieto hry bývajú už zaujímavejšie aj pre starších hráčov a rodičov a z hier pre deti sa stávajú tzv. RODINNÉ HRY.

------------------------------------------------------------

Pri deťoch okolo tri a pol roka 

si môžete začať všímať témy, ktoré preferujú a hľadať aj hry z týchto oblastí, no nie je to tak dôležité, ako hľadať tie správne herné mechaniky a pozor, v tomto veku, samozrejme samotný dizajn musí byť detskému oku lahodiaci. Dinosaury, zvieratá, psíčkovia, mačky, kone, čarodejnice, víly, autá, tlapková patrola a iné rozprávkové postavičky, kotré poznajú... Veľké pestré, roztomilé, farebne príjemné, zábavné až vtipné. Dôležité je aj to, z akých materiálov sú komponenty, aby pre dieťa bolo relatívne jednoduché hru obsluhovať, no zároveň, aby tam bola aj určitá miera obtiažnosti, s ktorou sa musí popasovať.

Ak už majú za sebou prvé detské hry, môžete skúsiť hry z dielne SMART GAMES, ktoré sú síce pre jedného hráča, ale môžu vyžadovať pomoc rodiča (aspoň zo začiatku). Na prvé hranie logických hier sú krásne spracované ČERVENÁ ČIAPOČKA či TRI PRASIATKA

Tento vek je pre hranie hier skvelý, pretože deti naozaj zabavíte rôznymi hrami a ešte stále veľmi ocenia, že ste spolu a teda téma hry, hoci môže pomôcť udržať dieťa v hre, nie je tak rozhodujúca. Vo vyššom veku si už vedia skôr povedať, čo ich láka a čo nie.

Skvelé hry aj pre tento vek ponúka Janod, DjecoHaba.

Tu by som rada dala do pozornosti hry Logic case od Haby, kotré sú vekovo rozdelené na hry pre 4r deti, 5r deti aj 6r deti. Je ich celkom dosť a my už vieme, že označenie 4+ spravidla znamená jednoduchú hru a zvládnu ju aj deti mladšie. Janod v tejto vekovej kategórii ponúka už tiež viac hier, napríklad Family farm na štýl kvarteta. No a Djeco má široké portfólio hier od cca 3-4 rokov a rozhodne sa oplatí sa nimi prelúskať a vybrať si. Nájdete ich veľa napríklad TU. Poďme ale ďalej...

Okolo 4 rokov 

môžete už skúšať hry, kde herné mechaniky troška kombinujeme a hry sú zaujímavejšie. Naše obľúbené Dragomino je niečo ako Ovocný sad tejto vekovej kategórie. Rozvíja novú hernú mechaniku prikladania dielikov a tvorby "mapy" s lovením dračích vajec, ktoré skrývajú alebo dráčika (body navyše) alebo sú prázdne (žiadne body). Táto hra deti pripravuje na zložitejšie hry, kedy sa budú pridávať rôzne iné mechaniky, hry budú obsahovať viac akcií, karty s úlohami, trestné body a podobne.

Výborná hra pre tento vek je aj hra UBONGO JUNIOR, tetrisovka, kotrá opäť dieťa rozvíja iným smerom. Núti ho pozerať sa na priestor a vnímať jeho okraje aj tvary, zároveň pracovať s dielikmi rôznych tvarov, je tu veľký rozvoj predstavivosti. Existuje veľké množstvo hier, kde práve tento tetrisový efekt využijete a ak bude dieťa baviť časom máte naozaj z čoho vyberať. Pre príklad uvediem Ostrov koček, Patchwork či pokročilé verzie Ubongo a Ubongo 3D.

Ako aj pri knihách, môžete samozrejme hrať aj s väčšími deťmi hry, určené pre tie menšie, niekedy je príjemné pre deti iba hrať s vami hru a nemusieť sa až tak veľmi sústrediť.

Prosím majte na pamäti, že každé dieťa je iné a každému ide niečo iné lepšie a niečo iné pomalšie či neskôr. A ak deťom nechcete znechutiť hranie hier, rešpektujte, keď hru nechcú hrať, motivujte láskavo a berte to tak, že ak aj teraz hra nezaujala, môže sa to zmeniť... už o pár mesiacov. Na hrách je totiž jedna super vec. NEKAZIA SA KEĎ LEŽIA V POLICI. Ak ale budete dieťa do hry tlačiť a manipulovať, danú hru si už s vami neskôr asi nezahrá... a kto vie či ešte o hry bude mať vôbec záujem.

Tip pre vás: nájdite si vo vašom okolí či meste herňu a požičovňu hier a skúšajte hry skôr ako si ich kúpite. V Bratislave nájdete minimálne dve takéto herne. LUDOPOLIS v Ružinove na Seberíniho 14 a iHRYsko vo VIVO! Hoci sú konkurenti, vedia, že vo svete hier je treba hrať fair play a prenášajú to aj do reality svojich biznisov, pekne spolu vychádzajú a súperia podľa pravidiel etiky. Spoločenské hry sa dajú požičať aj v niektorých knižniciach.

Aj pre tento vek odporúčam pozieť sa na hry od JanodDjeco a Haba. Určite tam nájdete niečo krásne práve pre vás. A nezabudnite, že skoro všetky hry nájdete na YouTube a k nim návody, takže sa môžete pozrieť, či vami vybraná hra nemá nejaké záludnosti, ktoré by vás od kúpy odradili.

Aj v tomto veku sú veľmi odporúčané kooperatívne hry, kedy hráte všetci spolu a snažíte sa poraziť hru, resp nejakého nepriateľa. V hráčskych kruhoch je veľmi odporúčaná kooperatívna deduktívna hra Kulišák , aj keď je odporúčaná od 5 rokov, dávam ju do časti 4+ pretože sme si už povedali, že sa nemusíme celkom riadiť odporúčaniami a niekedy je fajn skúsiť tie decká trocha hecnúť a keď budete hrať s nimi, môžete hru manažovať. My ju doma nemáme, ale ešte stále ju zvažujem pre jej zaujímavú hernú mechaniku a určite odporúčam pozrieť si videonávod napríklad TU, pretože je to veľmi šikovná a milá hra.

Od päť rokov

sa vám otvoril svet naozajstných spoločenských hier. Tu už môžete vyberať z oveľa širšieho portfólia (samozrejme podľa toho, či máte doma začiatočníka, alebo hráča). Pre deti od 5 rokov môžu byť zaujímavé už aj hry, určené pre deti 6+ či dokonca 7+ a v niektorých prípadoch aj tie 8+. U nás to bola a je jednoznačne hra Super farmár RANČ 8+. Ale nič nepokazíte ani klasickou hrou Super farmár, ktorá je možno o čosi jednoduchšia. 

Menšie deti zaujmú hry pre starších, hlavne ak obsahujú figúrky. a hra super farmár má práve takéto figúrky a sú to psíčkovia, ktorých Miško vždy potrebuje získať, aj keď prehráva a nijako mu už nemôžu pomôcť k výhre :D. Takéto hry si viete zjednodušiť, aby boli pre menšie deti hrateľné a stále je to zábava. Konkrétne hra Super farmár baví Miška hlavne preto, že v nej môže nakupovať. Je to akési hravé stretnutie sa s realitou "peňazí", aj keď sa nakupuje za králiky :). Samostatné rozhodovanie sa, čo je najlepšie urobiť, je pre dieťa veľmi lákavé. Uznávam ale, že túto hru si asi zahrá máloktoré 5 ročné dieťa s radosťou. Miško je v hrách trocha extrém. Tak pribrzdíme.

Poďme sa pozrieť na hry odporúčané práve pre túto vekovú kategóriu. Deti v 5 rokoch spravidla už poznajú nejaké tie písmenká a čísla, vedia pracovať s číslami do 10, prípadne do 20 a vedia kde tu niečo aj spočítavať. 

Lingolandia je super hra pre deti, ktoré spoznávajú nové slová a rozširujú si slovnú zásobu. Najskôr si vyberú z balíčka písmenko na drevenom žetóne (prečítať ho môže pomôcť mama) a potom na vyložených kartách hľadajú čokoľvek, čo sa na toto písmenko začína. My hrávame trojjazyčne a uznávame aj ball či borůvky. Veď prečo nie.

Acrobat (od Janod). Konečne ho môžem spomenúť aj tu. Podľa mňa je toto hra, ktorú zvládnu aj mladšie deti podľa šikovnosti cca od 4- 4,5 roka. Je to balančná hra a staviate v nej vežičku z drevených kolíčkov a kartónových doštičiek. Podobá sa Jenge, ak poznáte a je oveľa náročnejšia, ako by sa na prvý pohľad mohla zdať. Za mňa ale poskytuje aj veľa smiechu a zábavy. 

Želví skluzavka je u nás doma jedna z novších a je veľmi obľúbená. Hráme ju aj s bratracnom Adamkom, kotrý má 7 rokov a baví ho tak ako aj Miška.

O tejto hre som už básnila na IG, ale teda poviem to aj tu, deťom sa veľmi páči (bože aj mne sa to páči), že sa tu využíva prvok "pinkania" dreveného žetónu korytnačky po šmýkľavke. Inak je to veľmi pekne ilustrovaná pamäťovka, kde sa musíte dostať na svojom hernom plániku cez všetky zvieratká až k víťazstvu. Dalo by sa povedať, že je to ďalší level Príšeriek zo skrine s podobnou pamäťovou hernou mechanikou.

Pre deti v tomto veku už je určite vhodná hra Ubongo junior, podľa šikovnosti prípadne aj klasické Ubongo, ak ste ju nezaradili skôr, teraz je už čas. 

Pri deťoch, kde vidíte, že hry už zvládajú lepšie, môžete siahnuť po sofistikovanejších hrách ako je Patchwork, Moře a souš či dokonca Azul.

ZAUJÍMAVOSŤ: Miškom veľmi obľúbená je kartová hra Medveď WRR. Konečne si ju nájde pod stromčekom, Zatiaľ sme ju mali len požičanú. Čo je u detí zaujímavé a možno vám pomôže pri výbere je fakt, že ak sa vám aj hra zdá zložitejšia, alebo si v nej treba občas prečítať nejaké pravidlá, napríklad aký symbol značí akú akciu, deti majú super schopnosť pamätať si to a nepotrebujú teda vedieť čítať. To isté u nás platí pri hre Bandida, ktorú Miško tiež veľmi rád hrá.

Hra hier, odporúčaná pre malých zanietených hráčov je aj Karak. My sme sa tejto hre úspešne vyhli a nie som si istá, či by ma bavila. Deti vo veku 5+ ju však milujú a stretávam sa s názorom na hráčskych fórach, že je pre decká numero uno. Mimochodom vyšla už aj Karak dvojka.

My sme si okolo 4, 5 roka už struhli Kaskádie a hra sa Miškovi veľmi páčila (mali sme ju požičanú). Na tejto hre je skvelé to, že ak aj nezaujme dieťa, dá sa hrať sólo, keď nemáte nič iné večer na práci, alebo si dať partičku s partnerom. Inak je myslím 7 alebo až 8+ a treba pomôcť pri prípadnom čítaní kariet (ale minimálne).

Uzavrime dnes tento článok vo veku 5+, keďže čokoľvek ďalej by už bolo z mojej strany len fabulovanie, zatiaľ čo doteraz to bol totálne neodborný laický článok matky, ktorá sa rada hrá a troška sa vyzná, no určite sa nájdu aj povolanejší machri :).

Slovo na záver: 

Hrajte hry a než si nejakú kúpite ozaj skúste knižnice, herne, požičovne a video návody, môže vám to ušetriť veľa peňazí. Tiež si nájdite kamošov čo hrajú a hry si môžete požičiavať. Hlavne hrajte a hrajte sa pretože KDO SI HRAJE NEZLOBÍ.





Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.