Skip to main content

POKEMON TCG hry, zberateľstvo, karty, hračky FENOMÉN

POKEMON je FENOMÉN, ktorý v roku 2026 bude oslavovať už 30 rokov. Prechádza obdobiami miernejšieho či väčšieho útlmu (no nie nutne celosvetovo) a veľkého vzrastu, obdobiami vývoja aj novinkami vo svete hernom i zberateľskom.

Čo všetko Pokemon je? Zberateľstvo, kartová hra, hračky, oblečenie, doplnky, seriály aj filmy, ktoré  vytvárajú jeden komplex. V seriáli sa zoznamujete s jednotlivými Pokemonmi, ich schopnosťami a príbehom chlapcov Asha a Goha, zároveň v ňom môžete pochopiť základné princípy kartovej hry, kde sa síce nehrá s kartami, ale súboje prebiehajú na štadiónoch priamo s Pokemonmi. Áno sú to súboje, a to možno rodičov od Pokemonov často odrádza. Ale Pokemoni a aj hráči, si po súbojoch podajú ruky a často sú priateľmi. Takže by sa to skôr dalo nazvať športom. Vyradený Pokemon nikdy nie je zabitý, ale omráčený, alebo jednoducho "nie je schopný zápasu" a po hre (súboji) sa uzdraví do plnej sily. Predsalen sa jedná o vymyslené bájne tvory, ktoré sa od nás ľudí dosť líšia.


Začnime asi tým najznámejším, zberateľstvom kariet. Pokemon karty zbierajú deti aj dospelí, dievčatá aj chlapci a začínajú s tým už v škôlkarskom veku. Existujú karty vzácne, menej vzácne aj veľmi veľmi vzácne, ktorých hodnota v top stave presahuje tisíce €€€. Ak sa chcete venovať zberateľstvu Pokemon kariet (alebo vaše deti), určite odporúčam, aby ste si o tomto koníčku zistili viac informácií a to čím skôr, aby sa nestalo, že v začiatkoch prídete o fakt hodnotné karty len pre neznalosť. Na internete nájdete rôzne slovenské aj české weby a tiež YT videá, kde vám nadšenci Pokemonov odpovedajú na otázky, ktoré by vám ani nenapadlo sa opýtať. V ang nájdete veľa užitočných info napr na pokemon.com.


VSUVKA: POZOR NA ŠIKANU

Na školách sa už dnes bežne karty Pokemon, ale aj iné zberateľské karty, zakazujú. Dôvodom je rozsiahla šikana. Že by vám to ani nenapadlo? Popravde ani mne nie. A tak som sa pýtala, ako to funguje. Dozvedela som sa, že niektoré deti, vydierajú iné deti, aby im priniesli nejakú kartu, samozrejme sa spravidla jedná o vzácnu kartu a šikanátora ani veľmi nezaujíma, či dieťa takú kartu vlastní. Musí ju zohnať, lebo ak nie... doplňte si od bitky, cez zosmiešňovanie či iné ponižovanie až po snahu o vylúčenie z kolektívu. Deti sú krásne bytosti, ale vedia sa naučiť byť zlé a zákerné. Od nás. Šikanované dieťa potom príde domov a dranká, aby ste mu kúpili nejakú drahú kartu, prípadne ak má prístup k financiám, zháňa takú kartu samé. Okrem toho, že samotná šikana je pre dieťa peklo, môže ešte aj naraziť na niekoho, kto predáva falošné karty.

Mohlo by sa zdať, že zberateľstvo je nebezpečný koníček. No ono je dôležité, ako k nemu prisupuje rodič. Deti majú totiž možnosť sa v škole Pokemon téme celkom vyhnúť, aspoň do veku a stavu, kým sú schopné posúdiť, čo je to šikana a komunikovať problém okamžite rodičom. Rodičia zároveň majú možnosť deti učiť, ako k zberateľstvu pristupovať zodpovedne a dokonca to nemusia robiť sami. V nejednom meste nájdete Pokemon herne, predajne či kluby, kde sa deti aj dospelí stretávajú a majú toho viac spoločného, ako je len vášeň pre Pokemonov. Takéto prostredie je pre deti bezpečné a spravidla má organizátorov, ktorí dokážu pomôcť s mnohými otázkami detí aj rodičov. V Bratislave vo Vivo je predajňa Ihrysko, kde sa pondelky a štvrtky stretávajú Pokemon maniaci v Pokemon škole, v Pezinku nájdete Pokemon predajňu, kde sa konajú aj hry a verím, že tiež vedia rozumne poradiť... na Slovensku aj v Čechách nájdete takých miest určite viac... stačí sa rozhliadnuť.

Od zberateľstva k hraniu POKEMON TCG

Hra POKEMON TCG - trading card game - je logická, strategická hra pre dvoch hráčov, ktorá sa hrá na úrovni miestnej, alebo lokálnej, ale aj na turnajoch a to až v celosvetovom rozmere. Pre hru začiatočníkov existuje niekoľko možností, ako sa do sveta tejto hry dostať postupne a jednoducho. U detí je najznámejšia a najvhodnejšia hra My first battle, kotrá je veľmi oklieštenou verziou tej plnej veľkej hry Pokemon TCG, na kotrú potrebujte vyskladať si balíček 60 kariet, ktorý musí spĺňať určité kritériá.

My first battle obsahuje dva herné balíčky po 17 kariet a pravidlovo je hra na úrovni level 1, no ja by som ju pokojne nazvala aj level nula. V tejto hre sa naučíte základné princípy, ako pracovať s kartami Pokemonov, ako sa vyvíjajú zo štádia Basic do Stage 1, ako sa používajú tréneri (v hre sú len základní dvaja) a ako zahájiť súboj, či poraziť súpera. Hru zvládajú deti cca od 4.5 roka no je rovnako vhodná pre rodičov, ktorí o Pokemonoch nemajú šajnu. Návod na túto hru nájdete na našom YT práve TU.


My sme túto hru hrali asi dva týždne, než sme prešli na mierne náročnejšiu verziu Battle academy, preto odporúčam, ak máte možnosť, hru My first battle si požičajte, pretože ju asi nebudete dlho potrebovať. Na druhej strane Battle academy je hra označená stále level 1, vnímam však medzi týmito hrami veľký rozdiel a to nielen v obsahu a mechanikách hry, ale aj v dĺžke trvania a tak sa u nás na stôl dostáva bežne Battle academy aj My first battle.

Aké sú ďalšie možnosti? Battle academy má už pravidlovo k plnej hre oveľa bližšie, stále je ale oklieštená a pravidlá sú pomerne jednoduché. U 7-8 ročných detí by som ňou pokojne začala, ale u mladších by som My first battle asi nepreskakovala. Battle academy sa už hrá s balíčkom 60 kariet, rovnako ako je tomu v plnej turnajovej hre. V leveli 1 sa nepoužívajú všetky druhy trénerských kariet a aj postup v daných kolách je ešte o čosi jednoduchší. Ak už máte aj túto hru odohranú dostatočne veľakrát, môžete si dokúpiť samostatné decky v leveli 2 alebo 3. Tu už sa postupne zoznámite so všetkými mechanikami hry a ste pripravení vyskladať si svoj vlastný balíček kariet. 


Alebo možno ešte celkom nie. Na to, aby ste si vedeli taký balíček vyskladať budete potrebovať dostatočné množstvo kariet, zo zberateľských balíčkov, avšak nie hocijakých (ale to už by ste mali chápať, ak ste hrali battle academy) a tiež poznať, ako urobiť balíček dostatočne silný, aby ste boli dostatočne silný súper.

Čo je dôležité vedieť o hre Battle academy - pristupujte k nej ako k samostatnej spoločenskej hre, ktorá vás môže pripraviť na Pokemon TCG, ak máte záujem hrať aj inde, než len v kruhu rodiny. Samozrejme balíček si môžete vyskladať aj na hru doma s deťmi, ale nie je to nutné, postačia vám na to práve predpripravené balíčky rôznych levelov. Na turnaje však Battle academy nepatrí.

A čo seriály a filmy Pokemon?

Joj, ono je to troška kontroverzné. Tak vám poviem ako to vidím ja. Hlavne a predovšetkým prechádzame z offline priestoru do onlinu a k obrazovkám. Už tu máme extrémne rozdielne názory na to, kedy a koľko deťom dovoliť pozerať do obrazoviek. Názory sa líšia a výskumy dnes už tiež. Existujú výskumy, ktoré hovoria o škodlivosti obrazoviek, závislosti a nevhodnom správaní pri konzumácii screen obsahu a podobne a rovnako tak dnes už existujú výskumy, ktoré hovoria, že závery tých predošlých sa nedajú jasne potvrdiť ani vyvrátiť. Preto potrebujte viac ako len štúdie. Potrebujte urobiť svoje vlastné rozhodnutie.

Môj názor. Deti mladšie ako 6 rokov by som Pokemon nenechala pozerať. Jednak pre súboje, ktoré môžu byť na pohľad niekedy dosť drsné, ale aj preto, že farebná preblikávajúca obrazovka, ktorou sú tieto súboje známe, nemusí byť celkom OK zo zdravotného hľadiska či pre vývoj mozgu. A tu mi je celkom jedno, či to nejaký výskum potvrdzuje alebo vyvracia. Jednoducho malé deti a blikajúce obrázky mám zafixované ako NO WAY

U detí straších by som rozhodne začala pozerať s nimi, vysvetliť si veci, ktorým nerozumejú môže byť kľúčové. Na Netflixe nájdete niekoľko seriálov aj filmov Pokemon. Stačí si vybrať. My sme začali seriálom Pokemon Journeys, kde sa postupne zoznamujeme so základnými Pokemonmi aj pravidlami súbojov. Hlavný hrdina Ash a jeho kamarát Goh sú chlapci, ktorí po dovŕšení 10 rokov získajú svpjich prvých Pokemonov a začnú si postupne tvoriť aj plniť sny. Nejde len o nezmyselné súboje v tomto fantazijnom svete, ale aj o pekné a poučné príbehy priateľstva, trpezlivosti, vytrvalosti, schopnosti empatie a mnohých iných, ktorým sa deti učia aj za pomoci Pokemonov. Keďže som o Pokemonoch až do nedávna nevedela v podstate vôbec nič a moje predpoklady boli na míle vzdialené od reality, musím povedať, že ma tento seriál milo prekvapil.

Hádam by aj na dnes stačilo.

K všeobecnému povedomiu o Pokemonoch by mohlo stačiť toľkoto. No nakoľko je dnes u nás táto téma číslo jedna, môže sa stať, že vám ešte nejaké informácie z tohto fascinujúceho sveta prinesiem. Aby som totiž netvrdila, že Pokemonmi u nás trpí iba Mikelenón, nie je to tak. Páči sa mi predovšetkým hranie hier, baví ma dokonca aj seriál, hoci sama by som si ho asi nepustila, a keďže Miško chce karty aj zbierať a vymieňať, ako zodpovedný rodič sa s láskou venujem aj tomu :). Jednoducho ma to baví.

Iva.


Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.