Skip to main content

Hračky pre deti od 1 do 4 rokov

 Hračky, ktoré deti v tomto veku potrebujú?

ŽIADNE HRAČKY NEPOTREBUJÚ...

Postačia im veci, ktoré má každý doma a nejaké knižky. Lenže ktorý rodič nedá deťom pod stromček či k narodeninám darček, alebo im zabalí do pozlátka vysavač či mop (oboje Mikelenón miloval a dodnes sa s nimi hráva nie len na upratovanie)? Asi žiaden. A keďže idú Vianoce, pripravila som ďalší článok na tému darčekov. Vybrala som udržateľné hračky, ktoré Mikelenón miloval keď bol menší a má ich stále veľmi rád. Pri výbere som sa zamerala aj na aspekt kvality výrobku ako takého alebo jeho prínos pre dieťa.


Detičky vo veku cca od jedného roka sa učia také obrovské množstvo nových vecí, ako je chodenie, samostatné stravovanie, orientácia v priestore,  jemná mmotorika, hrubá motorika a mnohé ďalšie, že si s mamou väčšinu dňa vystačia naozaj s pár hračkami a knižkou. 

Maminy majú možnosť deti zabaviť aktivitami ako je nakladanie pračky, skladanie prádla... no skladanie... ale baví ich to :), keď dieťa začne stáť, môže sa zúčastňovať na príprave jedál a dokonca aj pri upratovaní. Tu by som rada odporučila darček, ktorý poteší možno viac mamu a to je PETINKA učiaca veža. Za mňa najlepšia učiaca veža a navyše s možnosťou dokupovania prídavných častí na hranie ako napríklad guličková dráha. Ale hlavne je stabilná a bezpečná.


A prečo také veľké rozpätie? Od roka do troch či dokonca až do piatich? Pretože deti sa v jednom roku prehrajú výborne s hračkami, ktoré využijú aj keď sú strašie... a dokonca aj dlhšie ako do troch či štyroch rokov... Máme to vyskúšané. Mikelenón má aktuálne 5.5 roka a nejednu staršiu hračku má stále vo veľkej obľube, prípadne rozširujeme a doplňujeme, ako napríklad Lego.






Drevené stavebnice - kocky Little Dutch hračka, ktorá deťom vydrží roky, je variabilná, deti musia trénovať predstavivosť a dá sa použiť rovnako dobre pri hre s autíčkami ako so zvieratkami, vlakmi, bábikami alebo abstraktne...

Čím sú deti menšie, tým menej kúskov im stačí, aby si hru užili... Pre tých menších sú vhodné napríklad dinosaury. Staršie detičky určite poteší táto sada, kotrá sa dá použiť nielen ako padajúce domino.

Stavebnice a kocky sú pre deti skvelou voľbou pre rozvoj kreativity, úchop, jemnú i hrubú motoriku, pomocou kociek sa môžu učiť farby, tvary i základy matematiky. Je to takmer dokonalá hračka.

Drevené zvieratká balančné hry a vkladačky - precvičovanie koordinácie a fyzika v praxi. Drevené zvieratká sa dajú použiť na hru samostatne, ale aj pri hre na farmu, alebo s dreveným vláčikom. Drevené hračky obecne sú odolné, dajú sa dobre úmyvať a deťom vydržia veľmi dlho. A zabaví sa aj mama :)...
Aj táto balančná hračka poteší menšie aj väčšie deti. Plameniak. Vkladačka pre deti od roka TU.

Zvieratkové balančné hry pomáhajú deťom pri nácviku jemnej motoriky, ale tiež sa vďaka nim naučia, že na väčšom menšie lepšie drží, niečo o rovnováhe.

Ďalšia super drevená kategória sú magnetické vláčiky, drevené koľajnice a doplnky, ktoré ponúka viac značiek a sú kombinovateľné. Janod, Little Dutch aj IKEA by mali byť plne kompatibilné a teda sa dajú rôzne dopĺňať a nie ste odkázaní na dostupnosť jednej značky. 

Drevené hudobné nástroje - taký bubon, to je super vec, robí hluk, ale nie až tak veľmi a nie až tak neznesiteľne... v čase choroby odporúčam odložiť z dosahu, keď musíte byť doma 24/7 a dieťa už sa cíti lepšie, môže aj táto hračka rodičov troška vytáčať... :)

Ďalšie hudobné nástroje nájdete TU a pokiaľ ste milovníci hudby a chcete deti k hudbe viesť, pár základných kúskov je skrátka MUST HAVE.  Za mňa je to určite okrem bubna aj harmonika.

Vyšší level je gitara.


Little Dutch a ich mäkké bábiky sú najlepšia voľba pre menšie deti a keďže majú aj chlapčeka, je to ideálny darček aj pre chlapcov, aby sa aj oni mohli starať... Mikelenón Jima vláči dodnes kade tade a často ho nosieval aj naviazaného v šatke... Nosené dieťa sa nezaprie :). 

Handrové bábiky obľubujú hlavne menšie deti, no pre tie strašie sú vhodné aj bábiky realistickejšieho vzhľadu, ako napríklad tieto reborn bábiky. Preš malé parádnice môže byť dobrý darček aj česacia hlava.

Plastelína je VŽDY dobrý nápad. Od veku, kedy dieťa dokáže pochopiť, že plastelína nepatrí do úst a rozhodne sa neje, aj keď niektorým deťom chutí, je to vhodný darček a deti sa s ňou dokážu zahrať hodiny. HO-DI-NY. Aspoň to moje. Od roka a pol dodnes... kedykoľvek ju vytiahne, nevie prestať tvoriť... a bratranec Adamko, ktorý má už sedem rokov, má plastelínu tiež stále veľmi rád... no a keď ma prizvú k tvoreniu... ani vek 40+ nie je horná hranica :).
Pre väčšie deti môže byť zaujímavá aj sada na tvorenie s viacerými možnosťami.

Veľký výber sád nájdete aj TU.

Ku knihám by som postupne rada urobila samostatné články, ale neviem či to stihnem do Vianoc (týchto), a knihy sú taká vec, že... proste knihami by mali byť deti obklopené neustále, čítať by sme im mali každý deň, nechať ich listovať knihy na štýl leporelo alebo tie s tvrdými stranami a hrať sa s nimi ako im napadne (samozrejme tak, aby ich neničili)... Knihy by mali byť jednoducho súčasťou každého človeka a ak si k nim deti vytvoria vzťah, kým sú maličké, len ťažko ho neskôr stratia úplne.

Knihy (nielen) pre deti môžete nájsť na stránkach Panta rhei.

Aj takto môže vyzerať hra s knihami u menších detí. Tieto leporelá Krteček u nás majú svoje miesto aj dnes. Pri hre s autami a vyššie spomínanými kockami, si Mikelenón stavia mosty a priekopy a občas si aj sám číta...

Drevené stavebnice so skrutkovačom boli u nás obľúbené už okolo dvoch rokov, takže by som nebrala úplne vážne, že sa na nete píše pri tejto stavebnici 4+. Nie je to presne tá, kotrú máme my, ale je to veľmi podobný produkt. Mikelenón si na nej trénoval jemnú motoriku veľmi rád a práve možnosť, postaviť z jednej stavebnice rôzne veci, je pre deti lákavá.

Podobne ako knihy, aj Lego je hračka, ktorú by malo mať každé dieťa. Lego podporuje kreativitu, prevažne ak dieťa stavia bez návodu. No aj stavanie s návodom má svoje pozitíva. Rozvíja logiku, následnosť krokov, učí malých mužov čítať návody :), pomáha priestorovej orientácii a isto by sa našli ďalšie benefity. Duplo Lego pre najmenších u nás vystriedalo klasické Lego okolo troch rokov a najradšej máme sériu CITY.

Navyše hra s Legom nemusí končiť postavením danej veci. Mikelenón miluje hrať sa s Legom aj situačne. Na obrázku môžete napríklad vidieť, ako požiarnici (ten rebrík v pozadí) zachraňujú z horiaceho domu Mikelenóna a jeho kamarátku Hanku.

Pastelky a prstové farby sú mega pre kreatívne tvorenie, ale aj vytváranie spomienkových plátien či darčekov pre babky a dedkov... Plátna nájdete napríklad aj TU a nižšie je malá inšpirácia, ako môže taký darček pre babičku vyzerať.
Obrázok je maľovaný prstovými farbami, Mikelenón ho maľoval vo veku okolo 2,5 roka a toto nie je jeho prvé dielo... Takýto obraz môže byť milou spominekou aj pre samotné dieťa... 





Zvieratká a dinosaury Schleich, ktoré sú veľmi verne a kvalitne vyrobené, hoci mierka nie úplne sedí. Toto je u Mikelenóna jedna z TOP hračiek a s bratrancom Adamkom sa dokážu hrať so zvieratkami hodiny a ani o nich nevieme. V tomto prípade neplatí, že ak je ticho, je zle... naopak, ak sú chlapci potichu, je to známka toho, že vytvárajú ZOO, Malkiu, dinopark či džungľu a krásne pri tom kooperujú a bavia sa... Sorry, niekto musí mať aj také deti :).

Aby som nezabudla :) zvieratká Schleich sú super aj do vane, spravidla nemajú otvory a teda zvnútra neplesnivejú. Dá sa s nimi prehrať aj v bazéne, pri jazere či pri mori (ale pozor, aby sa neutopili)... Mikelenón má zvieratká aj dinosaury a občas sa rozhodne aj kúpať sa oblečený, lebo zvieratká potrebujú vodu a jemu sa vlastne kúpať nechce... na fotke môžete vidieť tvorbu napájadla...

Kostýmy a rekvizity potešia princezné, hasičov, policajtov aj mačičky a psíčkov... U nás dlho vládlo obdobie požiarnickej prilby a hadice od vysavača, odkedy čítame sériu Slávna päťka, máme doma psíčka Timmothyho s uškami, chvostíkom aj vlastnou kostičkou (ale tá je zo zverimexu... pssst).

PUZZLE  a hlavne puzzle od Janod mám veľmi rada. Majú nádherné obrázky a pre deti sú veľmi atraktívne aj farebnými kombináciami a samotnými obrázkami. Veľké kúsky sa dobre držia v rúčke a na precvičovanie úchopu, jemnej motoriky či priestorovej orientácie je to super hra/čka. Na fotke je puzzle Tlapková patrola, sada 10 menších puzzle, kotré sme skladali aj niekoľkokrát denne. A bonus pre rodičov je, že keď dieťa skladá puzzle opakovane, zvláda to hravo bez pomoci a rodičia tak majú čas si vypiť kávu, alebo len tak vyložiť si nohy a užívať si pohľad z okna... na samostatne sa hrajúce dieťa... samozrejme.

Lopty pre najmenších aj pre staršie deti. Nepoznám dieťa, kotré sa nepoteší z lopty a následne spoločnej hry s ňou. Najskôr si ju gúľame, neskôr hádžeme a chytáme... a rodičia sa často poriadne nabehajú :)... a pre starších už to môže byť lopta futbalová alebo basketbalová.

Túto sériu a celý článok zakončím GLÓBUSOM. Na fotke má Mikelenón okolo 4 rokov a v tom čase mal veľký záujem o atlasy, zaujímalo ho kde vlastne žijeme, aké veľké je Slovensko a koľko priestoru zaberajú moria a oceány... Keď mapy nestačili, prišiel na rad Glóbus. Tento je navyše svietiaci, čo mu dodáva čaro. Čaro Vianoc napríklad. Rôzne glóbusy nájdete TU.



Verím, že ste sa nechali inšpirovať a našli ste darček, ktorý práve potrebujete pre vlastné či kamoškine dieťa... a ak nie... čo vám na to mám povedať... tak nič no :) nech ste šťastní...

Veselé Vianoce a hlavne nech sa deťom pod stromčekmi rozžiaria očká radosťou a očakávaním aj keď Vianoce by nemali byť len o darčekoch.

Iva a Mikelenón

Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.