Skip to main content

Deti a knihy patria k sebe.

UPOZORNENIE: Tento článok bude dlhší, rozdelený nadpismi, tak sa pokojne presuňte na tému alebo vek, ktorý vás aktuálne zaujíma aj keď článok je zaujímavý celý. Zároveň je prudko nevedecký a neopiera sa o viac ako skúsenosti a zdravý rozum... no a kde tu nejaké vedecké fakty OK, ale fakt minimálne. Aj napriek tomu vnímam jeho hodnotu ako vysokú, tak choďte čítať... a prípadne mi napíšte váš názor naň na INSTAGRAME do správ.

Deti a knihy. Najlepšia kombinácia v každom veku. Prečo? Petože knihy rozvíjajú ich schopnosti a ponúkajú im množstvo benefitov a podnetov. Čítanie s deťmi a deťom podporuje rozvoj jazykových schopností, je to najlepší spôsob budovania slovnej zásoby a rozvíja predstavivosť a kreativitu...

Prečo je dobré čítať s deťmi v podstate od narodenia? Pretože vzťahy sa budujú dlho a ak chcete, aby vaše dieťa malo dobrý vzťah ku knihám, je vhodné začať hneď. Na začiatok si povedzme, čo všetko deťom knihy prinášajú...

Prečo s deťmi čítať...

Knihy deťom pomáhajú hľadať rôzne riešenia na rôzne výzvy, porozumieť emóciám svojim, ale aj druhých. 

Rozvíjajú koncentráciu a pozornosť a pomáhajú budovať pevné vzťahy s rodičmi či starými rodičmi. 

Knihy podporujú vývoj schopnosti čítať a písať, udržať pozornosť a porozumieť príbehom a poskytujú príležitosť k diskusiám na rôzne témy. 

Čítanie deťom pomáha porozumieť svetu okolo nich, pozitívne vplýva na rozvoj inteligencie a posilňuje pamäť. 

S knižkou sa deti učia zdokonaľovať motorické funkcie pri otáčaní strán. 

Čítanie je uvoľňujúce a upokojujúce a podporuje zdravý spánok. 

Deti sa pomocou kníh učia o rôznych zvykoch, tradíciách a kultúrach. 

Knihy podporujú zdravý rozvoj sebaúcty a sebaspoznávania, ale aj schopnosť počúvať s porozumením, čo sa neskôr premení na čítanie s porozumením. 

Knihy sú spoločný zážitok, ktorý v deťoch ostáva dlhé roky a pomáhajú vytvoriť si pozitívny vzťah ku knihám vo vyššom veku. 

Navyše sú knihy skvelá alternatíva k obrazovkám.

Ešte než sa narodia

Čítať bábätku v brušku? Áno alebo nie?
Asi od 18 tyždňa tehotenstva bábätko v brušku začína počuť. Postupne sa vyvíja jeho sluch a stále jasnejšie vníma zvuky zvonku. Je dobré na dieťatko rozprávať, aby si na zvuky a hlas maminky zvyklo. Pomáha to vytvárať puto medzi bábätkom a mamou (alebo aj otcom) a to obojstranne, dieťa si zvyká na melódiu hlasu a môže ho to upokojovať. Pre všetky tieto tvrdenia v spojitosti s čítaním bábätku už v tehotenstve vraj vo svete vedy neexistuje dostatok dôkazov. No ak sa na to pozrieme prísne nevedecky, laicky a úplne obyčajným sedliackym rozumom... ak je nanajvýš odporúčané na dieťa v brušku rozprávať, prečo by to s knihami malo byť inak? Môžete snáď dieťa zahltiť informáciami o mackovi uškovi, ale ak sa rozprávate o politickej situácii, je to v poriadku?

Milujete rituály?

Ja som v tehotenstve Miškovi čítala asi 15 -30 minút denne knižky pre deti. Bol to náš ranný rituál a skvelé je, že prvomatky si čas nájdu ľahko a viacmatky bábätku v brušku čítajú vtedy, keď čítajú starším súrodencom.

Sečteno a podtrženo, ak na to máte čas, energiu, chuť a priestor, pokojne svojmu bábätku čítajte už v brušku. Aj keď bez vedeckých dôkazov, stále to môže byť krásny zbližujúci čas... a ak to má vplyv na budúci vzťah s rodičmi alebo s knihami, sú to plusové body, ktoré už vám nikto nevezme. Na druhej strane nezúfajte, ak ste to nestihli. Verím, že vzťah ku knihám sa dá budovať kedykoľvek. Čím skôr, tým ľahšie.

Po pôrode

Keď sa dieťa narodí, náš život sa obracia hore nohami. Niekedy trvá dlhšie naladiť sa na seba a môžu to komplikovať rôzne situácie ako je náročné kojenie, zlý spánok bábätka, popôrodný stav maminky a iné.
V čase po pôrode by každá maminka mala myslieť na to, že existuje pojem štvrtý trimester

Je to obdobie o čosi dlhsie ako šestonedelie, ako už názov napovedá a v tomto období by mala žena a bábätko mať všetko čo potrebujú, ak je to aspoň trocha možné. Ak maminka potrebuje pokoj, mal by jej byť dopriaty, ak potrebuje pomoc s bábätkom či domácnosťou, malo by jej to byť dopriate. Maminka by mala mať možnosť sústrediť sa na dve veci, na seba a na bábätko

Pri novorodencovi často platí, že každý deň je výzva, každý deň môže vyzerať inak a preto na nejakú rutinu mnohé mamy ani nepomyslia a sú rady, že to jednoducho dali a na konci dňa žije mama, dieťa aj otec, ktorý sa s úsmevom vracia z práce. No tento čas plynie rýchlo a niekedy sa podarí mať doma ozajstnú idylu, harmóniu a čistú radosť. 

A ak je tomu tak, nie je nad to, vyložiť si nohy, kým bábätko odfukuje na vašom hrudníku a vziať do ruky na 10 minút knihu. AKÚKOĽVEK. Pokojným hlasom môžete čítať a dieťa si tak zvyká, že denný spánok neponúka tiché prostredie. To môže byť pre dieťa veľmi prospešné, aby nemalo v budúcnosti slabý spánok a nezobudila ho aj vŕzgajúca parketa.

Keď sa situácia ustálila a vy ste nabehli na nejaký rytmus

Okolo troch mesiacov dieťaťka už spravidla máme aké také zaužívané zvyky a vieme si nájsť priestor a čas na knihy pre deti. Niekedy samozrejme skôr a inokedy neskôr, ale to je v poriadku. Pri knihách a čítaní platí, že je to veľmi veľmi veľmi individuálne a čo funguje u nás, nemusí u vás. Preto budovanie vzťahu s knihami považujem za veľmi podobné, ako je budovanie vžťahu s ľuďmi. Jednoducho to máme každý inak. A aj preto je tento článok taký dlhý :). 

Na fotke vyššie môžete vidieť, ako sme si čítali keď mal Mikelenón 4 mesiace v ľahu na chrbte, a tu má tri mesiace a zvuková knižka ho zaujala natoľko, že pri nej trénoval pasenie koníčkov.

Zároveň oko sa vyvíja do takej miery, že dieťa už rozoznáva tváre, zapamätáva si ich a vidí už aj periferne. 

Takže, ak už je čas pristúpiť ku knihám a vy máte práve pokojnú a spokojnú chvíľku, kedy je dieťatko bdelé a v dobrej nálade, môžete začať. Vzťah ku knihám treba budovať v pokojnom prostredí, teda ho treba vytvoriť. 

U takto malých bábätiek dobre funguje ak si vedľa seba ľahnete na zem (na teplú podložku) na chrbát a vy ukazujete dieťatku pred tvárou knižku, listujete v nej a komentujete čo na nej môže vidieť. Najskôr používajte jednoduchšie slová, postupne komplikovanejšie. Ak sa pri tom dotýkate hlavami, dieťatko vníma vašu blízkosť a ostáva pokojné. Druhá možnosť je, že dieťa leží a vy sedíte nad ním, vtedy ale do knižky horšie vidíte a musíte si ju k sebe často otáčať, čo môže byť pre dieťa rušivé a únavné. Rovnaký princíp platí, ak máte bábätko na kolenách.

Po čom teda siahnuť na začiatku?

V polohe, kedy ležíte vedľa seba hrozí riziko, že vám knižka padne z rúk a mohla by zasiahnuť dieťa. Preto v tomto období nie je nad textilné knižky alebo papierové kontrastné kartičky s oblými rohmi. Inšpirovať sa môžete na tejto stránke. 

Kniha by mala mať na stránke skôr menej obrázkov a ideálne aj málo farieb. Najvhodnejšie sú kontrastné knihy a karty s troma farbami, čiernou, bielou a červenou.

Ak už dieťatko udrží hlavičku a chcete ho motivovať k pohybu, skvele poslúžia zvukové knihy. My sme mali túto. No dnes už ich je určite viac. 

A nezabudnite, že pre deti v tomto veku je dôležitejšie to, že ste spolu, než to, akú knihu spolu čítate, takže pokojne môže siahnuť aj po Platónovych dialógoch, len tam si fakt dajte pozor, aby dieťaťu kniha nepadla na hlavu.

Ak ste už začali alebo čo čítať cca do roka dieťaťa

Keď sa dieťa troška rozhýbe, začne loziť, sedieť prípadne pomaly už aj chodiť, zlepšujú sa motorické schopnosti a jednou z nich je aj úchop... Dieťa už vie knihu chytiť, listovať - preferujte knihy, ktoré sa tak ľahko nezničia, ako napr. leporelá, pozoruje obrázky a začína s nimi interagovať. 

Zrak je stále ostrejší a dieťa už rozoznáva aj menšie objekty...

Je veľmi dobré, aby malo dieťa možnosť vidieť aj vás, ako si čítate knihy pre dospelých. Porozumie tak tomu, že je to normálna aktivita, ktorá je dostupná pre každého. 





V čase kedy máte nad situáciou kontrolu, je vhodné dieťaťu požičať vašu knihu, aby si ju ochytalo. Upozorniť ho na to, aby bolo opatrné, lebo knihy sa môžu ľahko zničiť, no ak sa náhodou stane, že dieťa roztrhá stránku, myslite na to, že to neurobilo schválne a len mu láskavo povedzte, Vidíš aká je knižka krehká? a potom si ju zalepte, zase sa toho toľko nestalo. 

POZOR: Nedávajte dieťaťu požičané knihy, ale len vaše vlastné :).


Teraz je vhodné siahnuť po všetkých možných leporelách a knihách s tvrdými kartónovými stranami a sledovať, aké témy dieťa obľubuje, ktorým sa skôr vyhýba a tak si urobiť predstavu, s ktorými knihami uňho zabodujete a pri ktorých vydrží. Dieťa by už malo byť obklopované knihami denne a malo by ich mať k dispozícii, poruke a na dohľad aj na dosah. 

Miško v tomto veku miloval všetko od SVOJTKA & Co.




Na texte ešte veľmi nezáleží, stačí opisovať čo vidíme jednoduchými slovami, slovnými spojeniami alebo krátkymi vetami. Dôležitejšie než čo hovoríte je to, ako to hovoríte. Slová vyslovujte zreteľne, primerane nahlas a melódia hlasu môže byť hravá, zaujatá alebo bádajúca... toto všetko dieťa motivuje, aby pri knižke s vami ostalo a zaujímalo sa o to, čo v nej vidíte, prehlbuje sa tak prirodzená zvedavosť.

Pekné múdro: Nechajte ho "čítať" aj noviny či letáky, obaly od vreckoviek... Všetko kde je text alebo obrázky, dieťa vníma ako knihu... a všetko čo vyzerá ako kniha a dá sa v tom listovať, dieťa vníma ako knihu. 

Preto ho pokojne nechajte v tomto veku vymaľovávať napríklad tieto vodové omaľovánky a hovorte tomu že si čítate. Ak k tomu doplníte opisy, JE TO ČÍTANIE. A navyše tréning jemnej motoriky a úchopu.




Skoro by som bola zabudla. ALBI KNIHY KÚZELNÉ ČÍTANIE s perom, kotré číta za vás. Aj toto je čítanie a vzťah ku knihám to prehlbuje rovnako dobre ako každá iná kniha. 

Prečo? 

V prvých rokoch nejde až tak o to, čo presne sa dieťa dozvie z knihy (neopakujem sa náhodou?)... ide o to, aby ho čas s knihou bavil, aby kniha bola synonymom pohody, zábavy, radosti, šťastia, lásky, smiechu, objatí, a všetkých krásnych emócií.

Keď dieťa interaguje a ukazuje všade okolo seba a hovorí pri tom TU alebo TAM, keď už ukazuje na svoj noštek či očko, keď ukazuje na rôzne predmety a prípadne pri tom vydáva rôzne zvuky a snaží sa ich pomenovať, keď dokáže sedieť, okolo 8 mesiacov až roka je pripravené aj na zložitejšiu literatúru. A berte tieto "od do" troška s rezervou, lebo naozaj čo dieťa to ORIGINÁL... 

Môžete siahnuť po knižkách vydavateľatva Usborne (knihy v angličtine) ktoré sú určené pre deti od jedného roka a majú bohatý výber okienkových alebo aj zvukových knižiek. Alebo môžete začať s knihami Hľadaj a nájdi, kde si príbehy vyskladáte spolu a knihu môžete opakovane takto "čítať", je vždy iná a o to zaujímavejšia PRE RODIČA. Pretože detičky cca do 3-4 rokov často obľubujú čítať to isté stále dokola a dokola a ešte raz maminka a znovááááá a zase a mami ešte poslednýkrát... :) a mami... ešte úplne úplne poslednýkrát a potom ešte raz. TRUE STORY OF MIKELENON.

Ako ďalej od roka do dvoch?

Pokračujte s knihami na štýl leporelo a hľadaj a nájdi, vracajte sa ku knižkám, kotré ste dlhšie nečítali a začnite hľadať krátke príbehy, kde už je potrebné, aby sa dieťa sústredilo, aby malo pekný zážitok. Ak ste svoje dieťa doteraz pozorovali pozorne, už viete aké asi témy ho bavia viac a aké menej.

Deti v tomto veku najviac upúta kniha, kotrá interaguje zvukom, alebo má okienka, kotré sa dajú otvárať či posúvať.

Témy zvieratká, farma, autá, dopravné prostriedky, ZOO, cirkus,  alebo denné činnosti, ako aj témy, ktoré aktuálne žijete - nočník, hovienka, zúbky, obliekanie, stravovanie, lekár, spánok... toto všetko sú témy povedzme neutrálne.

Obklopený knihami od malička...







Vsuvka (lebo som si práve spomenula):
Naša obľúbená kniha pred spaním v tomto veku bola Čítaj mi pred spaním, Miško zaspával ešte skôr, ako sme ju dočítali. Je naozaj navrhnutá tak, aby dieťa uspala - je to magic kniha. - Takže kniha vám môže aj takto pomôcť. A to ani nehovorím o tej o hovienkach a kakaní alebo o knižke o baciloch a umývaní rúk. 

Aj dve knihy naraz sa dá čítať.

Poďme ale na tie príbehy
, ktoré môžete začať čítať s deťmi už okolo roka, roka a pol, no keďže verím na prísnu individualitu a originalitu, možno s niektorými detičkami to pôjde neskôr... 

Žabiatko, Svrček a mravce a Môj macík - rýmované knižky detskému ušku lahodia a tieto určite zvládnu aj tí menší.

Miško a Brumko, Kubko, Kvak a Čľup - krátke príbehy zo života rovesníkov, alebo zvieratiek, tu by som sa priklonila k veku 2 roky.


Dovoľte deťom vyberať si knižky aj samostatne, môže ich to motivovať k čítaniu.

Máme dva roky a ideme ďalej...

Všetky knihy, kotré ste doteraz čítali sú pre vek 2+ vhodné... Leporelá, textilné knižky, plastové knižky - tie sú super aj do vane, zvukové, okienkové, posúvacie, hľadaj a nájdi aj krátke príbehy... Tieto knihy už vie dieťa obsluhovať samé a teda si už môže čítať samostatne, komentovať čo vidí alebo "čítať" nám. Zároveň ponúkajú viac podnetov, napríkald textilné knižky majú v sebe často rôzne šušťavé či hrkotavé a pískacie prvky, čo deti ďalej pekne rozvíja. 

Pridala by som interaktívnu knižku Malé nehody veľkých nezbedníkov, ktorá Mikelenóna bavila veľmi dlho. Zvieratká majú rôzne úrazy a v knižke sú leukoplasty, ktorými zranenia ošetrujeme. Tu už môžete trénovať farby a priraďovanie náplastí rôznym zvieratkám a zároveň dieťa trénuje jemnú motoriku.

Deti sa ešte stále veľmi rýchlo vyvíjajú a učia sa veľmi veľa nových vecí, ich mozog expanduje a potrebujú priestor a čas všetko vstrebať, pochopiť, osvojiť si... Ak dieťa nemá v tomto veku záujem o knihy, pokojne pribrzdite. Ono toho má tak veľa na robote, že krátka pauza mu určite neuškodí. 

Ak chcete podporiť dieťa v tomto veku, pomôžu mu knihy, kde sa vie stotožniť s hlavným hrdinom, preto Miško a Brumko alebo Kubko môžu byť skvelou voľbou. Alebo voľte príbehy zvieratiek, ktoré ešte stále majú veľa obrázkov a menej textu. Naša obľúbená bola knižka Brlôžky Ale aj Cukrové topánky, kniha o Kazovi či Drobci. A tieto tri sme čítali v dvoch aj v štyroch rokoch.

Kniha Na vrchol kopca je tiež nádherná a svojim príbehom môže pomôcť deťom, ktoré už v tomto veku stratili blízkeho, no aj bez tejto skúsenosti je to pre deti veľmi pekná kniha.

Keď dieťaťu čítate knihy, ktoré sú určené pre vyšší vek, môže dôjsť k tomu, že bude mať veľa otázok, nemusí ešte všetkému rozumieť a tak sa vytvára príležitosť diskutovať o rôznych témach, ktoré by vám ani dieťaťu inak možno nenapadli. Takéto knihy neodporúčam večer pred spaním, ak chcete ísť spať pred polnocou :D.

Už som veľkáč, chodím do škôlky, a stále mám rád, keď mi mama číta

Tri roky sú veľký míľnik. Dieťa spravidla začína oveľa viac interagovať s okolím, ako tomu bolo doposiaľ. Kniha Miško a Brumko idú do škôlky by mala byť už súčasťou vašej knižnice. Ako lepšie dieťa pripraviť na to, čo ho  môže v škôlke stretnúť? Táto kniha je podľa mňa napísaná citlivo a láskavo a nezabúda aj na to, že detičkám môže byť smutno za mamou...

Keď ježko Jožko nechcel jesť, Mikelenón mal ešte dobrý apetít, ale nie vždy je tomu tak. Niekedy deti majú v tomto veku s jedlom problém a skôr ho odmietajú. Táto knižka môže pomôcť malému nejedákovi, alebo spíjemní čas akémukoľvek malému knihomoľovi.

Kniha môže byť aj súčasť inej aktivity ako je samotné čítanie. Napríklad kuchárske knihy učia deti nasledovať návody a možno prispejú k tomu, že mladý muž sa jedného dňa nebude hanbiť opýtať na cestu, keď zablúdi. :)

Vo veku troch rokov už deti majú o čosi širšie záujmy a môže ich baviť detská encyklopédia, kniha s faktami o zvieratách alebo dokonca detský atlas sveta. My sme začali touto encyklopédiou a týmto atlasom sveta. Encyklopédiu by som odporučila skôr a potom okolo 3,5 -4 rokov atlas. Ten atlas je prenádherný a je v ňom už dosť veľa textu, kotrý môžete a nemusíte čítať všetok, lebo je rozdelený do bubliniek a okienok kde sú rôzne zaujímavosti z rôznych odvetví (svet, dinosaury, ľudské telo, umenie a iné)...

Kedy Miško čítal Matildu od Roalda Dahla prvýkrát? Skôr ako vedel chodiť :D... Ale samozrejme z nej ešte nebol veľmi múdry. Len má od malička rád keď si spolu čítame a je mu často aj dnes jedno, čo čítame. Keď napríklad pozerá priveľa telky, vytiahnem knihu Krotitelia displejov a čítam mu z nej, aby vedel, že je lepšie sa hrať a čítať, ako pozerať telku. Občas to aj funguje :).

Keď škôlkar prejaví záujem o určitú oblasť, môžete ju hľadať aj v knihách. Opäť to môžu byť zvieratká, alebo konkrétnejšie... kone, psíčkovia, ovečky, mačky... autá, stroje, lietadlá, VLAKY (u nás dlho hrali prím), rôzne krajiny, princeznovská tematika, záchranári, lekári, zvelorekár, policajti, hasiči a iné povolania či dokonca detektívky pre deti... Výber kníh prispôsobte záujmom (myslím, že sa zase opakujem).

V štyroch rokoch knihomol môže zvládnuť nielen Matildu, ale aj Jurov zázračný liek a postupne sa prepracovať aj k dobrodružnej a detektívnej literatúre pre deti.

Prekrásna kniha Dievča, kotré chcelo zachrániť knihy. Vhodná aj pre chlapcov. Veľmi citlivý príbeh o vzťahoch aj o knihách.

Mami, som predškolák. Čo si budeme čítať?

Miška láska ku knihám vedie k tomu, aby sa naučil čítať a písať. Nikto ho do ničoho nenúti a robí to len vtedy, keď on chce. Písať vie veľkým tlačeným písmom a čítať vie aj malé tlačené (ešte to nie je plynulé, ale nadpisy v knihách, nápisy vonku na uliciach, na bilboardoch či odkazy, kotré mu nechávam, si prečíta s porozumením.) Má bohatú fantáziu a "píše knihy" vymýšľa príbehy, ktoré majú hlavu, pätu i pointu

Opäť musím pripomenúť, že je to INDIVIDUÁLNE, ale niektoré deti v tomto veku zvládajú aj knihy, kotré majú odporúčanie od 7 rokov. Deti sa už chcú viac baviť pri čítaní a preto je téma dosť dôležitá. Zároveň všetky knihy, ktoré máte už doma, môžete stále používať, dokonca aj tie pre bábätká, áno. Ak má dieťa napríklad mladšieho súrodenca, môže mu "čítať", tak ako ste to kedysi robili vy - popisuje obrázky, vydáva zvuky a trávia spolu krásny zbližujúci čas. Knihy s minimom textu a veľkými písmenkami sa dajú zase použiť pri učení sa abecedy a čítania.


Nechajte sa inšpirovať knihami, kotré sú vhodné pre vekovú kategóriu 4+ TU.    Séria Miška a jej malí pacienti... je veľmi pekné čítanie. Ale pozrite sa už aj na kategóriu 6+, pretože aj tam nájdete knihy, kotré vaše dieťa v pohode zvládne, budú ho baviť a vy sa posuniete do troška iného levelu čítania, kedy aj vás už tie knihy začnú viac baviť.

U nás vo veku okolo 5 rokov už začali fičať detské detektívky a najväčší úspech sme mali s Operáciami... teda Operácia búrkové mračno a ďalšie od severského autora Jorn Lier Horst. 

Nedávno sme sa veľmi dobre pobavili pri knihách Prosím neotvárať! (prvá s podtitulom Hryzie, a tá druhá Slizké). A máme za sebou knižnú sériu Slávna päťka od Enid Blyton ktorú sme čítali aj v novom vydaní (zatiaľ po 15 diel) aj sme si ju požičiavali v knižnici (celá séria má 21 častí). Na týchto knihách som vyrastala a Miško si ich zamiloval rovnako, len výrazne skôr. Ja som si ich už čítala sama a odporúčaný vek je 8+. Pre citlivejšie deti odporúčam pomalšie čítanie a možno vynechávanie niektorých desivejších pasáží. Miško to napätie úplne zbožňuje. Číta aj kamoška Hanka a knihy si tiež zamilovala. Tieto informácie nie sú len skúsenosti s Miškom, ale práve aj s kamoškou Hankou, aby mohli byť považované za objektívnejšie. Aj keď áno áno, sú to len dve deti. Dve deti, ktoré vyrastajú obklopené knihami...

Tip na záver ak už vaše dieťa zvláda dlhšie príbehy, chlapec dievča... to je jedno, knihu miloval Miško aj jeho kamoška Hanka a čítali sme ju keď mali asi čerstvých 5 rokov a je to Dievča menom Willow.

Tu by som pre dnešok článok s veľkou radosťou ukončila, nakoľko Miško má 5,5 roka a teda som vyčerpala svoje skúsenosti. Budem ho priebežne updateovať. Nebráňte sa aj knihám, ktoré v článku nezazneli. Máme doma a mali sme cez 100 detských kníh, určite som nespomenula všetko, skôr tak rámcovo som to zhrnula. Čítajte so svojimi deťmi a užívajte si ten čarovný čas, kedy visia na každom vašom slove. S láskou.


Iva a Mikelenón.

Fotogaléria

































Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.