Skip to main content

Poppy volcano

Poppy seeds are highly nutritious and less allergenic than other seeds or nuts. Poppy seed is full of calcium, iron and magnesium. Inclusion of poppies in a regular diet is very beneficial to our health. 

Mak obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vláknin, tukov či vitamínu E. Je tiež bohatý na železo, horčík a vápnik. Preto je vhodné zaradiť ho do jedálnička pravidelne. Obsahuje dokonca viac vápnika ako mlieko, čiže by mal byť neodmysliteľnou súčasťou stravy ľudí s mliekovou alergiou a intoleranciou.

Makové sopky - bezmliekové, bezlepkové

Hoci špaldová múka nie je naozaj bezlepková, veľa ľuďom s intoleranciou, lepok obsiahnutý v špalde nerobí problémy. Ak predsa, použite bezlepkovú múku. 

2PL ovocného cukru
3PL špaldovej múky
5PL makového mixu (návod nižšie)
1 vajce
8PL mandlového mlieka
3 štipky sody bikarbony
pár kvapiek oleja na formičky
domáci džem, napríklad jahodový

Makový mix
250g maku
100g lieskovcov
2PL kokosu srtúhaného
- všetko spolu pomixujeme a pridáme 2PL ľanových semien. 

Všetky ingrediencie zmiešame dokopy na vláčne cesto, naplníme muffinové formičky a pečieme na 180°C 25 až 30 minút. Ešte horúce "sopky" roztvoríme lyžičkou a na vršky nalejeme džem. 
Dobrú chuť!

ENG

Poppy volcano - gluten free, dairy free

Spelled flour is not gluten free, but many people with gluten intolerance have not a problem with spelled products. If you have a  problem, use gluten free flour.

2PL fructose
3PL spelled flour
5PL poppy mix (instruction below)
1 egg
8PL almond milk
3 pinches of baking soda
a few drops of oil into molds
homemade jam, strawberry for example

Poppy mix
250g poppy seeds
100g hazelnuts
2PL coconut (grated)
- blend it together and add to recipie, you need just 5 tablespoons, keep the rest of this poppy mix in the freezer and use for anything else. 

Put all ingredients into a bowl and blend them together to a supple dough. Don't forget to put an oil to your molds and then fill them with a dough. Bake at 180°C, 25 - 30 minutes. 

After baking, hot volcanos unfold (open) with a little spoon and fill tops with a jam as in the picture. 
Bon appetit!

Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.