Skip to main content

Glutenfree & dairyfree millet buckwheat mash

Instant mash has only one positive. It's quick and easy to prepare. My recipe is healthy, more than instant variant. Only ten minutes (max. fifteen) to prepare. This mash is more tasty than instant version.

Instantné kaše majú iba jedno pozitívum. Rýchlu a jednoduchú prípravu. Tento recept na kašu z pohánky a pšena je o fúzik náročnejší na čas a suroviny. Jeho veľkou výhodou však je, že použijete čerstvé suroviny, vaše raňajky či desiata budú bez obsahu pridaných látok a konzervantov a v neposlednom rade toto jedlo je energeticky "jinové" a je vhodné na rozprúdenie metabolizmu.




EN
What we need to prepare this healthy millet buckwheat mash:
This is for 4 portions
 - a handful of millet and a handful of buckwheat
- 400ml of water
- 1/2 apple
- 4 dried dates without nubs
- one teaspoon of cinnamon
- almond milk or rice, soya, coconut milk... it's up to you
- one teaspoon of: grated coconut, linseed, goji, chia, sesame 
- coconut oil
- fruits for decorate... raspberries, banana, blackberries etc.

Cook the millet and the buckwheat in the water. When it boils add little pieces of apple, dates and cinnamon. Mix it well with a spoon and cook 5 minutes. Them add goji, chia, coconut, linseeds - mix it and turn off the fire. Cover it for a couple minutes and the remaining water is absorbed.  Mix this mash well with a spoon, because you can't put it to the blender if is it hot. 

And now add to the blender this mash, coconut oil and milk and blend it for a smooth creamy mash. Fill the bowl and decorate it with banana or raspberries if you want.

Bon appetit!

How to upgrade your mash?

Next morning is here. If you have the rest of millet buckwheat mixture, you can add it to the blender with 1/4 of apple and three strawberries. Then you can use milk - almond, rice, soya, coconut or another... Blend it well together and decorate with strawberry. 

Next upgrade can be sweet or salty. It's up to you. You can add a bit of salt, sesame oil and sesame seeds, then put mix of seeds and nuts on the top. If you prefer sweet, change types of fruits, seeds and nuts. The best fruits for sweet mash are banana, dried dates or figs as a sweet base. And apple, mango, pineapple, peach, berries, pear, fresh coconut, or some exotic fruit, for various flavors. 

Bon appetit!

SK
Na prípravu kaše pre 4 osoby, alebo na viac dní potrebujeme:
- hrsť pohánky a hrsť pšena (no nevadí ak použijete len jednu z týchto surovín)
- 400ml vody
- 1/2 jablka
- 4 sušené ďatle, alebo figy
- čajová lyžička škorice
- mandľové mlieko, alebo ryžové, sojové či iné rastlinné, ak nemáte problém s kravským mliekom, použite ho
- jedna čajová lyžička-  sezamu, chia, goji, strúhaného kokosu, ľanových semien, a prípadne aj iných semien či orechov podľa chuti
- kokosový olej

- ovocie na dekoráciu... maliny, banán, jahody, čučoriedky a iné

Uvarte vo vode pšeno s pohánkou. Keď začne voda vrieť, pridajte jablko, ďatle a škoricu, povarte asi 5 až 7 minút a pridajte pred koncom varenia semená a orechy. Všetko dôkladne premiešajte. Odstavte a prikryte, aby sa zvyšná voda vstrebala.

Keď je celá zmes ešte teplá, no už nie horúca, vložte ju do mixéra. Ak sa nezmestí celá, urobte to na niekoľkokrát. Pridajte kokosový olej a mlieko podľa vášho výberu. Všetko pomixujte na hladkú krémovú hmotu a nalejte do misiek alebo šálok. Ozdobte ovocím a podávajte teplé alebo vychladnuté. 
Bon appetit!

Ak ste sa rozhodli, ze si zmes odložíte aj na ďalšie dni, môžete do nich doplniť pred mixovaním ovocie podľa vašej chuti a obsahu chladničky. Ja som pridala jahody a ešte 1/4 jablka, chuť kaše sa trošku zmení a tak nemusíte mať pocit, že každý deň jete to isté. 

Ak máte radi slané kaše, pohánku a pšeno osoľte, pridajte sezamový olej a sezam a pomixujte, ochťte orechami a semenami podľa vašej chuti. Ak predsa uprednostňujete sladké, môžete si chuť kaše meniť podľa sezónneho ovocia, ako základ pre sladkú chuť použité vždy banán, figy alebo ďatle. Doplniť potom môžete jablko, hrušku, broskyňu či mango... V lete aj iné exotické ovocie a tiež bobuľové ovocie. Snažte sa aby bolo vždy čerstvé a vyhnite sa kompótom a mrazenému ovociu. 
Bon appetit!

Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.