Skip to main content

Job's tears soup

Soup with Job's tears and vegetable, healthy and yummy gluten-free and dairy-free summer lunch.



EN
Two handfuls of Job's tears and  200 ml of water with himalayan salt cook 40 minutes. If you need more water, add it - after 40 minutes water needs to be a half of a centimetre above Job's tears.

Now chop vegetables - carrot, white radish, lamb lettuce (you can use potato, baby spinach, beet-root or something else, it's up to you). Blend it well in a blender and add to the pot, cook for three minutes with Job's tears. 

Serve it with pumpkin seed oil and pumpkin seeds, or sesame and sesame oil.
Bon appetit!

SK
Výborná polievka zo slzovky a mixovanej zeleniny. Na jej prípravu potrebujete asi 50 minút, keďže slzovka sa dlho varí. Zdravá chutná letná polievka plná vitamínov.
Slzovka je prirodzene bezlepková, podobá sa fazuli. Pred použitím ju môžete alebo na noc namočiť, alebo ju varte dlhšie, pomáha pri detoxikácii organizmu a má blahodárne účinky pri zápaloch močového mechúra, bolestiach svalov, akné, črevných parazitoch a pri mnoho ďalších ťažkostiach.


Odporúča sa tiež pred varením slzovku nasucho jemne opražiť.Až potom priliať vodu a soľ a variť ju do mäkka.

Dnes vám ponúkam recept na polievku so slzovkou a zeleninou. Zelenina sa rozmixuje a nechá sa len chvíľu prejsť varom, nestratí teda toľko vitamínov, ako keď ju varíte do mäkka.

Požadované množstvo slzovky (asi dve hrste) dajte do hrnca (alebo ju chvíľu pražte, alebo rovno zalejte vodou), použite asi 200 ml vody a počas odparovania dolejte ak je to potrebné. Osoľte. Ja používam himalájsku soľ a tá solí menej ako obyčajná, takže používam asi pol čajovej lyžičky, ak mi je málo slaná, dosolím ju na tanieri. Po 40 minútach by ste mali mať v hrnci toľko vody, že slzovka je asi pol centimetra pod hladinou, ak jej máte viac, nezlievajte, povarte ju dlhšie a nechajte vodu odpariť.

Kým sa slzovka varí, pripravte si zeleninu - ja som použila bielu reďkovku, mrkvu a polníček, ale pokojne použite aj inú koreňovú zeleninu, čerstvý špenát alebo inú listovú zeleninu, zemiak, skrátka na čo máte chuť. Sparte zeleninu vriacou vodou, aby ste je zbavili prípadných bakterií či plesní, ktoré voľným okom nevidíme.

Rozmixujte zeleninu s pol deci vody na hladkú kašu, alebo v nej nechajte menšie hrudky zeleniny, je to na vás a na vašom vkuse. 

Keď je slzovka uvarená a máte v nej požadované množstvo vody, vylejte k nej pomixovanú zeleninu a nechajte prejsť varom tak tri minútky. 

 Dochuťte tekvicovým olejom a tekvicovými semenami, alebo sezamom a sezamovým olejom. Nemám teraz doma žiadne semená, tak som použila iba tekvicový olej.
Bon appetit!

Comments

Popular posts from this blog

How to crochet - Cord holder headphones organizer - háčkovanie

Easy way to organize your headphones or charger - cord holder - DIY project. What we need: - soft yarn - a hook - a pair of scissors - blutn sewing needle - big button

How to crochet - Pojmy a skratky - háčkovanie

Milovníci a milovníčky háčkovania, vitajte :) väčšinou robím návody v angličtine s anglickými skratkami a textami, pre skúsenejšieho "háčkera" to nie je žiadna tragédia, ale začiatočníci, ktorí ešte háčkovaciu terminológiu nemajú v krvi, môžu mať s anglickým návodom trošku problém. Preto vám prinášam pojmy a skratky, ktoré bežne používam vo svojich návodoch a k nim krátke vysvetlivky. Verím, že tento článok bude pre vás osožný, pokojne ho zdieľajte a majte krásny deň. yw

How to crochet - Patience dolls clothes - háčkovanie

Tonner dolls - Wilde imagination - Ptience dolls   - this is my new obbsesion. I found this doll in Facebook group about crochet and fell in love with her at first sight. Patience doll Dotty from Wilde Imagination. Perfect. But, all of them were SOLD OUT.